Diensten » Asbestinventarisatie

Asbestinventarisatie en -advies

Vermoedt u asbest? Wat moet u dan wettelijk doen?

Gaat u (grootschalig) renoveren, verbouwen of slopen bij uw pand van ouder dan 1994? Dan moet u een asbestinventarisatie uit laten voeren. Onze asbestspecialisten helpen u graag met al uw vragen over asbest. Zij onderscheiden zich door hun jarenlange ervaring en kennis van verschillende asbesttoepassingen.

Asbestinventarisatie geeft inzicht

Bij gebouwen van vóór 1994 bestaat er een mogelijkheid dat bij de bouw asbesthoudende materialen gebruikt zijn. Een asbestinventarisatie geeft inzicht in de aanwezigheid van direct waarneembare asbesthoudende materialen. De inventarisatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA).

Wet- en regelgeving

Per 1 april 2019 geldt de nieuwe wet omtrent asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Alle gecertificeerde bedrijven in de asbestketen maken verplicht gebruik van het LAVS – Landelijk Asbestvolgsysteem. In dit systeem worden alle afspraken en rapporten weergegeven en geüpload door ons en andere inventariseerders en saneerders.

Wilt u een offerte voor een asbestinventarisatie aanvragen? Vul dan op de startpagina het aanvraagformulier in.

Wat is uw voordeel van een asbestinventarisatie?

Enkele voordelen van een asbestinventarisatie:

  • Een asbestinventarisatie geeft u inzicht in de risico’s en mogelijke gezondheidseffecten van de aanwezigheid van asbest. Door te weten waar asbesthoudende materialen zich bevinden, kunt u gericht actie ondernemen om deze materialen veilig te (laten) verwijderen of te beheersen en zo de blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren.
  • Een asbestinventarisatie is ook wettelijk verplicht bij sloop- en renovatie­werkzaamheden aan gebouwen van voor 1994, waarbij er een vermoeden bestaat van de aanwezigheid van asbest. Het laten uitvoeren van een asbest­inventarisatie kan daarmee boetes en vertraging in het sloop- of renovatieproces voorkomen.
  • Daarnaast kan een asbest­inventarisatie ook helpen bij het bepalen van de waarde van een gebouw. Potentiële kopers of huurders kunnen zo op de hoogte worden gesteld van de aanwezigheid van asbest en de eventuele kosten die hieraan verbonden zijn voor sanering of beheersing van de asbest­houdende materialen.

Kortom, een asbest­ inventarisatie biedt inzicht in de aanwezigheid en locatie van asbest­houdende materialen, voorkomt boetes en vertraging bij sloop- of renovatiewerkzaamheden en kan bijdragen aan het bepalen van de waarde van een gebouw.

icnl-icon-800-inspecteur-1a-

Wat doen wij als inspecteur / adviseur?

Bij een asbestinventarisatie doen wij o.a. het volgende:

  • Er komt een deskundig inventariseerder (DIA) bij u langs om een visuele inspectie uit te voeren.
  • Hierbij maken wij foto’s en nemen we monsters van asbestverdacht materiaal.
  • Tijdens een visuele inspectie mag er geen asbest worden verwijderd.
  • Na de visuele inspectie stellen wij op basis van de bevindingen een helder asbest­inventarisatie­rapport op.
  • Op basis van de resultaten en bevindingen geven wij u advies over de maatregelen die nodig zijn om de veiligheid te waarborgen en mogelijke risico’s te vermijden.

 

Weet u niet zeker u of u in uw specifieke situatie een asbestinventarisatie moet laten uitvoeren? Neem dan gerust met ons op. Onze deskundige gecertificeerde medewerkers kunnen u helpen om erachter te komen of het bij u van belang is.

Wij adviseren u graag over de stappen voorafgaande aan de verbouwing, renovatie of sloopwerkzaamheden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Mocht er asbest in uw pand aanwezig zijn, dan kunnen wij u ook helpen bij het begeleiden van het saneren van de asbest.

inspectiecentrum.nl